Kameror monterade på drönare är att betrakta som övervakningskameror. Eftersom de kan riktas mot platser dit allmänheten har tillträde är de tillståndspliktiga. Kameror som monteras i vindrutan på bilar omfattas inte av kravet eftersom de manövreras av föraren på platsen och därmed inte är att betrakta som övervakningskameror.
En kamera är tillståndspliktig om den är uppsatt så att den kan användas för personövervakning, om den manövreras på distans och om den kan riktas mot en plats dit allmänheten har tillträde. För att kameran ska anses "uppsatt" ska den inte helt tillfälligt utan återkommande placeras på exempelvis en drönare eller i en vindruta. Tillstånd kan lämnas om syftet med övervakningen är att förebygga brott eller förhindra olyckor.
Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar att en kamera monterad på en drönare uppfyller samtliga kriterier. Även om syftet med den aktuella drönaren inte var personövervakning kan den användas för det ändamålet.
HFD finner i ett separat avgörande att kameror som fästs i exempelvis vindrutan på en bil är uppsatta i användarens omedelbara närhet och att de därmed inte är att betrakta som övervakningskameror.
Förvaltningsrätten kom tidigare i år fram till att drönaren inte omfattades av kameraövervakningslagen, bl a med hänvisning till att drönaren bara kan vara i luften i kortare perioder. Datainspektionen, som menade att kameraövervakningen inte behöver utföras varaktigt på en viss plats för kameran ska anses "uppsatt", överklagade domen till kammarrätten, som gick på Datainspektionens linje:
"I 10 § första stycket 6 KÖL undantas kameraövervakning som bedrivs från Försvarsmaktens luftfartyg från tillståndsplikten. Av förarbetena till bestämmelsen (prop. 2012/13:115 s. 149) framgår att undantaget omfattar bl.a. fotospaning från obemannade farkoster. Lagtekniskt får bestämmelsen uppfattas så att det har förutsatts att kameror monterade på sådana farkoster omfattas av lagen. Mot bakgrund av ovanstående och med beaktande av att kameror fastsatta på fordon har ansetts uppsatta enligt KÖL anser kammarrätten att kamerans varaktiga placering på quadrokoptern, som i detta fall kan jämföras med ett fordon, gör att den får anses uppsatt i lagens mening (jfr även Kammarrätten i Göteborgs avgörande den 2 november 2015 i mål nr 2156-15)."
Domstolen konstaterade också att kameran riktats mot en plats dit allmänheten har tillträde. Enligt kammarrätten kan en kamera monterad på en drönare inte jämföras med en handhållen kamera som enbart kan fotografera användarens närmsta omgivningar. Kameran på drönaren ansågs därmed inte manövrerad på plats.
Läs också:
Är drönare uppsatta flygande kameror? - Nils Henckel, Jansson & Norin
Drönare omfattas av kameraövervakningslagen

78-16.pdf |