En gymnasieelev fotograferade fem personer i ett omklädningsrum och spred bilden tillsammans med ordet "neger" och apsymboler via Snapchat. En oenig tingsrätt ogillar åtalet avseende hets mot folkgrupp men dömer 16-åringen för olaga fotografering. Något skadestånd utgår inte - fotograferingen anses inte tillräckligt kränkande.
Ärendet polisanmäldes av rektorn vid skolan, som uppmärksammats på att en bild på delvis avklädda personer spridits via Snapchat. Bilden hade försetts med texten "neger" och emojis föreställande apor.
För ansvar för hets mot folkgrupp krävs att ett uttalande eller meddelande innefattande missaktning eller hot mot en folkgrupp eller annan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning får spridning. Yttranden inom den helt privata sfären omfattas inte.
Av bevisningen framgår att Snapchat raderar "snaps" när de visats eller gått ut. Den tilltalade har uppgett att han vid tillfället hade 20-50 kontakter på Snapchat, men att han inte skickat bilden till alla utan till en inre krets av kompisar. Mottagare ska ha tagit skärmdumpar av bilden.
Domstolen bedömer att "ordet neger i förening med de tre apsymbolerna är tillräckligt för att det ska anses ge uttryck för missaktning med anspelning på hudfärg". Däremot anses det inte styrkt att bilden spridits i den omfattning som krävs. En nämndeman är skiljaktig och anser att den tilltalade ska fällas även för hets mot folkgrupp: "Även om NN varit osäker på antalet mottagare av hans meddelande har han uppgett att det kan ha varit ett tiotal. Jag anser att det inte varit fråga om en helt privat sfär och att kravet på spridning därigenom är uppfyllt".
16-åringen döms till ungdomstjänst för kränkande fotografering. Tingsrätten avslår skadeståndsyrkandena med följande motivering:
"Även om det brott som NN gjort sig skyldig till innefattar en kränkning av målsägandena anser tingsrätten att kränkningen, bl.a. med beaktande av bildens innehåll, inte innebär en så allvarlig kränkning av dem att något skadestånd ska utgå. Det förtjänar påpekas att det endast är bilden som sådan som kan ge upphov till skadestånd och inte den åtföljande texten och apsymbolerna, vilka är hänförliga till åtalspunkten 2 såsom brott mot staten och inte främst ett brott mot enskilda personer och därmed inte skadeståndsgrundande. De enskilda anspråken ska därför lämnas utan bifall."
Brottet kränkande fotografering infördes 2013. Förra året anmäldes 268 fall av kränkande fotografering, året dessförinnan 596 fall.
Läs också:
IT-brott, ärekränkningar och hetsbrott 2011-2015
RH 2015:57 om straffvärde och skadestånd vid brottet kränkande fotografering