Sophia Lagerholm har arbetat som advokat och KM-chef vid Delphi sedan millennieskiftet . Nu har hon fått i uppdrag att leda advokatbyråns digitaliserings- och innovationsarbete och att brygga gapet mellan verksamheten och IT-avdelningen. Var i utvecklingen befinner sig Delphi just nu? - Vi upplever att vi ligger i framkant och var antagligen ganska tidiga med att utvärdera och köpa in mjukvara med AI-stöd, säger hon. - Sedan ett par år tillbaka har vi ett dedikerat team på byrån som arbetar med utvärdering av den typen av produkter, samt numera implementering av de AI-verktyg som vi har valt att arbeta vidare med. Vi är inte helt i mål ännu men arbetar med implementeringen av AI-verktygen i vår verksamhet och de fungerar bättre och bättre. |
Än så länge är verktygen inte någon ”game-changer”, berättar hon. Initialt har implementeringen mest medfört kostnader i form av licenser och internutbildning, men på sikt hoppas man kunna spara tid och skapa mervärde för klienterna.
- Det är ju i sin linda än så länge, produkterna idag har relativt begränsade tillämpningsområden. Vi arbetar också med ett smalt språk, verktygen måste tränas upp på svenska, vilket är ganska resurskrävande och det är en stor del av det implementeringsarbete vi jobbar med.
- Men vi tänker att det är viktigt att vara med på tåget. Det blir ett stort insteg längre fram om vi inte lär oss verktygen nu.
Ni implementerar för närvarande AI verktyg – hur har det fungerat?
- Det fungerar bra som projektledningsverktyg, man får snabbt en överblick över hur många dokument man har och kan identifiera dem vissa av dem direkt. Man ser t ex omedelbart om man har dokument på något annat språk som kan behöva skickas för översättning.
- Systemet kan också på egen hand ”bunta ihop” dokument som verkar vara av samma typ så att dessa kan identifieras och tilldelas rätt person för granskning internt. Men verktygen gör inte due-diligence arbetet åt oss, det krävs mer än att identifiera klausuler och dokument.
Intresserar ni er för AI-verktyg för annat än dokumentautomation och dokumentanalys?
- Vi har utvärderat och utvärderar kontinuerligt ett antal olika AI-verktyg, varav några enklare avsedda för administrativa uppgifter såsom korrekturläsning m.m. redan används, medan andra avsedda för mer avancerat arbete och beslutsstöd för närvarande är under implementering. Vi bistår dessutom just nu ett legal tech-startupbolag med råd och input i samband med deras utveckling av ett helt nytt AI-verktyg för advokatbranschen.
- Det finns egentligen inget rättsområde där vi tror att vi inte kommer att dra nytta av AI på sikt. Arbetsuppgifterna framöver kan t ex vara granskning, databassök, research, prediktionsmodeller, e-discovery, GDPR-compliance, riskbedömningar och analys men även förbättring av processer och struktur i det juridiska arbetet inom de flesta områden. Men AI kommer inte kunna ersätta den ovärderliga personliga kontakten med våra klienter. När det gäller allt annat är vi öppna för de digitala verktyg som kan förbättra verksamheten.
Är det svårt att orientera sig bland alla verktyg?
- Det finns många legal tech-bolag som fokuserar särskilt på advokatbranschen och utbudet ökar ständigt. Dels tillkommer helt nya leverantörer, dels satsar redan befintliga leverantörer på nya tillämpningsområden för sin teknologi, säger Lagerholm.
- Det är naturligtvis viktigt att ha en dialog med såväl nya som befintliga leverantörer. Vi behöver både värdera och utvärdera de AI-verktyg vi idag arbetar med och samtidigt testa nya lösningar, för att vara i framkant i denna spännande utveckling.
- Det kan dock vara svårt som inköpare att hinna med att utvärdera allt och även att alltid kunna göra en korrekt bedömning av den bakomliggande teknologin. Man sitter lite i knät på utvecklarna. Många system är också överlappande och en del kan vara svåra att integrera med befintliga lösningar, vilket kan medföra svårigheter för användarna.
- Än så länge upplever vi också att de AI-baserade verktyg som finns på marknaden har relativt smala och specialiserade tillämpningsområden, vilket innebär att man behöver ha många olika verktyg för att täcka flera behov. Men här kommer vi nog att se en utveckling framöver så att ett och samma verktyg kan utföra flera olika arbetsuppgifter. Vem vet? Kanske blir det så i slutänden att de starka överlever och köper upp mindre aktörer, och att det till slut räcker att man har en ett fåtal lösningar.
Det talas mycket om att klienter förväntar sig moderna lösningar, märker ni av det?
- Än så länge märks det inte så tydligt. Men advokatbranschen i stort betraktas fortfarande som lite ”efter” i utvecklingen i olika undersökningar. Det tycker jag är intressant. Jag skulle i min nya roll vilja höra vad det är som gör att man tänker så, var det är man uppfattar att vi inte hänger med och vad det är man skulle vilja se mer av från oss.
Hur ser dina medarbetare på teknikutvecklingen och nya verktyg?
- Attityderna har svängt mycket. Hela branschen är mer intresserad, de här frågorna tas också upp vid bl a konferenser och i media på ett annat sätt idag och då inte enbart i sammanhang avsedda uteslutande för oss legal tech-nördar.
- Många av våra yngre medarbetare är mycket teknikintresserade. Men de är troligtvis i största utsträckning självlärda – kanske borde fler ha utbildningar som den som nu ges i Lund.
Mer teknik på juristutbildningarna?
- Det vore förstås välkommet!
Fredrik Svärd
fredrik@svard.com