Fackförbundet Akavia presenterar idag en rapport om digitaliseringens effekter på professionen. För att branschen ska kunna ta vara på teknikutvecklingens möjligheter rekommenderar förbundet bl a att juristprogrammet reformeras, att regelverk ses över och att rättsväsendet får mer resurser och ett ökat strategiskt fokus på digitaliseringsfrågor.
Digitaliseringen kommer ha positiva effekter på juristers arbetsliv, arbetsplatser och på branschen. Det bedömer en klar majoritet av respondenterna i Akavias undersökning. Resultatet stämmer väl överens med internationella undersökningar som de från Altman Weil och ILTA, samt med Norstedts Juridiks undersökning från förra året.
Akavia genomförde under hösten som gick intervjuer och rundabordssamtal med drygt 3 700 respondenter, varav 850 jurister. I rapporten, som offentliggjordes idag, dras bl a slutsatsen att behovet av viss arbetskraft kan komma att minska samtidigt som efterfrågan kan komma att öka i och med att juridisk rådgivning blir mer tillgänglig.
Omkring nio av tio, såväl yngre som äldre, bedömer att förändringen är positiv. Ungefär lika många uppger att digitaliseringen påskyndats av Covid-19. Bland annat har domstolarna kunnat avgöra fler mål än tidigare tack vare digitala förhandlingar. Automatiserade beslutsprocesser vid myndigheter tros också leda till effektivisering och förbättrad rättssäkerhet.
Förändringen kan innebära att nya kompetenser efterfrågas, vilket i sin tur kan komma att ställa nya krav på juristutbildningarna. I rapporten framhålls bl a att det redan idag råder brist på jurister med IT-kompetens. Rapporten pekar också på att allt fler länder tillåter externt ägande i advokatbyråer, något som i sin tur kan underlätta för teknikinvesteringar, samt på att juristbyråer som valt att ställa sig utanför samfundet tagit in kapital för att investera långsiktigt i teknik.
För att ta vara på digitaliseringens möjligheter rekommenderar Akavia att:
- Juristprogrammet reformeras
- Kompetenser som kommer efterfrågas i framtiden identifieras
- Rättsväsendet får ökade resurser och ökat strategiskt fokus på digitaliseringsfrågor
- Berörda regelverk ses över
- Samverkan mellan förvaltningar i offentlig sektor förbättras
Läs också:
Ett new normal även för juristbranschen
GDPR och digitalisering chefsjuristernas största utmaningar
Nej, klienter efterfrågar inte nya affärsmodeller
Fredrik Svärd
[email protected]