Legal Innovation Awards Juristen och entreprenören Nils-Erik Jansson startade eget andra året på juristprogrammet, då som nu övertygad om att det behövdes nya affärsmodeller för juridisk rådgivning. På torsdagen utsågs han till årets person när Swedish Legal Innovation Awards delades ut.
Jansson, en av grundarna av Jansson & Norin, är numera VD för Precisely på heltid. Han har varit med och grundat Mapiful, varit ordförande i European Startup Network, är ordförande för Young Entrepreneurs of Sweden och har utöver det engagerat sig för att minska regelbördan för entreprenörer.
- Egentligen är jag nog en entreprenör som började intressera mig för juridik, säger Jansson.
- Ända sedan barnsben har jag försök att förbättra, förenkla och automatisera det som går. Jag minns att jag räknade på saker redan när jag var liten, typ hur många stolar finns på den här restaurangen, hur mycket kostar en lunch, hur många hinner man servera på en timma om det är fullt och så vidare. Jag räknar fortfarande på hur olika affärer går ihop, ibland sitter jag och läser och analyserar årsredovisningar - för att jag på något konstigt sätt tycker att det är kul. Detta bidrog nog till att jag sedan blev en ganska bra affärsjuridisk rådgivare. Jag var besatt av att förstå kundernas bolag och affärer.
Hur gick du från att läsa juridik till att bli entreprenör?
- När jag började studera juridik kunde jag inte hitta någon aktör som angrep branschen på det sätt jag tyckte att man skulle göra. För mig var det naturligt att ta utgångspunkt i effektiv användning av teknik, transparens och förutsägbarhet för kunden. Branschen vid den tiden kantades av att jurister knappt utnyttjade teknisk hjälp. Man jobbade med löpande arvoden och var statisk i sin affärsmodell.
- Därför startade jag en affärsjuridisk byrå redan under min fjärde termin på programmet. Jag är ganska säker på att mina kurskamrater tyckte att det var en märklig sak att göra. Det rynkades på näsan en hel del. Men det är kanske det som kännetecknar en entreprenör - att man inte har vett nog att lyssna utan gör sin grej tills det funkar. I mitt fall drevs jag av en övertygelse om hur framtidens krav från kunder och anställda skulle se ut.
Efter sju år på Jansson & Norin lämnade han affärsjuristrollen för att bygga upp avtalshanteringsverktyget Precisely. Nils-Erik Jansson och medgrundarna Robert Gullander och Johan Norin vann startuptävlingen Venture Cup i region Öst 2014, och idag är Jansson alltså VD för företaget.
- Jag kände att jag ville ta nästa steg och digitalisera juristens arbete ytterligare. Det är en oerhört stor uppgift, som samtidigt kändes väldigt naturlig för mig att ta mig an. Det tog mig 30 sekunder att fatta beslutet att bli VD. Cirkeln var sluten. Är det något jag är född till att göra så är det att driva ett legaltech-bolag som effektiviserar och automatiserar, säger Jansson.
Hur ser du på den svenska legal tech-marknaden - finns det strömningar utomlands vi kommer märka av även här?
- Trenderna är ofta relaterade till vad som är spännande att läsa om och därav för media att rapportera om. Samt för kapitalet att investera i. Smart Contracts, dvs programmerbara avtal med koppling till blockchainteknik kommer det säkert att fortsätta pratas en hel del om. Däremot tror jag att det kan ta tid för marknaden att ta till sig. Vi har experimenterat med det en del och vid någon tidpunkt kommer det bli standard att koppla villkor i avtal till datakällor som därefter exekveras vid uppnådda milestones exempelvis genom utbetalning.
- AI är den trend som kommer ha störst påverkan. Även om mycket av det som faktiskt kommer göras och skapa värde för kunder och för byråer kommer vara weak AI. Utan plattformar med bra UI kommer det inte gå att dra nytta av det fullt ut. Den som lyckas skapa kraftfulla verktyg och användarvänliga verktyg vinner.
Hur kan vi främja innovation i juristbranschen i Sverige?
- Jag har mycket tankar om detta generellt och har varit involverad ideellt i många olika sammanhang. De senaste tre åren har jag haft ett eget hobbyprojekt som i kort har gått ut på att försöka påverka lagstiftningsarbete för att främja innovativa teknikbolag. Det mynnade ut i det svenska startupmanifestet som näringsdepartementet idag refererar till i flera frågor. En tid därefter blev jag ordförande i European Startup Network och har försökt använda mina kunskaper för att skydda startups intressen i policyfrågor. Min målsättning är att det ska vara lika enkelt att skala upp ett bolag i Europa som i USA. Det är det inte idag, säger Jansson.
- För att främja och lyfta legaltech specifikt och innovation inom branschen för legal services så är initiativ som legaltech.se och Legal Works Legal Tech Day helt rätt. Självklart hade det kunnat ske mer men det kommer i takt med att kapitalet här i Sverige förstår att legaltech är det nya fintech eller insurtech. Det krävs nog ett par bolag som reser bra A- och B-rundor internationellt och därefter gör bra exits, eller gör det dessförinnan. Då får vi också specifika legaltechförebilder som sannolikt återinvesterar i nya verktyg. Först då kommer vi få en riktigt stark community eller legaltech-scen här i Sverige. Jag tror att exempelvis Egil Bergenlind (Årets Person 2016, red. anm.) och DP Organizer samt vi med Precisely har möjlighet att hävda oss i en internationell kontext vilket kommer ge eko i det mer generella startup-Sverige.
Vad betyder en sådan här utmärkelse?
- Jag är oerhört tacksam för utmärkelsen. Det betyder väldigt, väldigt mycket för mig. Inte bara för att jag är ohälsosamt tävlingsinriktad utan kanske framförallt som ett erkännande för att jag har gått min egen väg sen start, med stark motvind emellanåt och många skeptiker.
Juryns motivering:
Utmärkelsen Årets Person går till Nils-Erik Jansson, en entreprenör och jurist som redan under studietiden startade eget med siktet inställt på att hitta nya affärsmodeller för juridisk rådgivning. Nils-Erik Jansson har sedan dess inte bara utvecklat nya tekniska verktyg för jurister, utan också varit en god representant för juristkåren i startupvärlden och därtill verkat för att främja svenskt entreprenörskap i stort.
Läs mer om utmärkelserna här.
Fredrik Svärd
[email protected]