Det har gått 13 år sedan advokaten Anders Perméus grundade Avtal24 tillsammans med Magnus Stein. Nu lanserar han Pactumize, ett kontrakthanteringsverktyg för företag avsett att kunna användas av andra än jurister.
Pactumize bygger på Avtal24:s teknik. Bolaget grundades i somras av Perméus, juristen B. Paul Kemmesieß, som arbetat med Agreement24.de de senaste fyra åren. Avtal24:s lead developer Jakob Fireld och Tobias Andersson, som tidigare arbetat med molntjänster för bl a SAP och Apple. Nu pågår utveckling och prospektering.
Hur fungerar Pactumize?
- Contract automation-verktyget där bolag kan konfigurera in sina avtal är tyngdpunkten för närvarande. Därtill finns naturligtvis elektronisk signering och lagring. Den modul vi nu utvecklar är ett förhandlingsrum med möjlighet för icke-jurister att inte bara utforma avtal, utan även att kunna förhandla det hela vägen till signering, säger Perméus.
Har ni tittat på möjligheten att integrera blockchainteknik i tjänsten?
- Längre fram kan man tänka sig att blockchainteknik kan användas vid utformning och förhandling av standardavtal baserat på ovillkorligt och ostridigt överenskomna parametrar i syfte att optimera balansen i ett avtal. Om det ändå går snett i leveransen skulle samma teknik kunna optimera ett förlikningsavtal mellan parterna. Då skulle man kraftigt kunna minimera framtida tvister. Mycket spännande område. På kort sikt ser jag stora möjligheter för denna teknik i samband med digitala signaturer.
Vilka är era konkurrenter?
- Det finns två intressanta aktörer som sysslar med contract management; Precisely och OneFlow. De är duktiga. Jag ser det bara som positivt att det finns konkurrens, både för att väcka liv i en mycket stor marknad och för att vässa vår produkt. Det som skiljer oss från våra konkurrenter är vårt fokus på det enkla användargränssnittet. Vi riktar oss inte i första hand mot jurister som slutanvändare.
Hur påverkas juridiska rådgivare av framväxten av den här typen av verktyg?
- Eftersom mycket av den rådgivning, som idag handlar om utformning och förhandling av avtal, inom en snar framtid kommer att hanteras av icke-jurister med hjälp av digitala verktyg, kommer jurister generellt och specialiserade advokater i synnerhet att istället få framträdande roller i de fall där nya och komplicerade juridiska frågor skall hanteras i samband med affärer och tvister. Den pedagogiska förmågan kommer att bli avgörande. Därtill kommer många jurister behövas vid framtagande av nya digitala verktyg.
Vilka påverkas mest?
- Generalisterna, de jurister som har väldigt brett verksamhetsområde, kommer att få svårt då efterfrågan på enklare juridisk rådgivning kommer att minska. Ett undantag finns dock; de jurister som åtnjuter mycket stort förtroende hos sina klienter och förstår att använda sig av ett nätverk av mer specialiserade jurister som underleverantörer.
Världens största Legal Design-konferens gick av stapeln i Helsingfors nyligen. Ni betonar användarvänlighet - är det en trend att försöka göra juridiken mer tillgänglig?
- Jag kan inte bedöma huruvida det är en trend. Jag utgår ifrån min egen erfarenhet av hur man kan bryta ned och pedagogiskt förklara komplexa avtal och även den resa vi gjorde med Avtal24. Det tog mycket tid och möda att förstå hur ett användarvänligt gränssnitt inom juridik skall se ut.
- Jurister brukar framhålla språkprecision resp. språkekonomiska faktorer för att motivera vårt ”fikonspråk” i avtalen, men det finns fler faktorer såsom tradition, konservatism, snobbism, monopoltänk inom ett gammalt skrå m.m. Det är naturligtvis helt galet att jurister utformar avtal som de som berörs av detsamma, t ex inköpare, säljare, implementatörer m fl, inte förstår. Inom en snar framtid kommer vi att se avtal som endast är digitala, som innehåller smarta illustrationer och framförallt – på ett för alla berörda begriplig språk. Jag tror för övrigt att detta kommer ske inom många andra områden, t ex inom e-hälsa. Anders Perméus har arbetat som advokat sedan mitten av 90-talet. Han har också undervisat i civilrätt vid Stockholms universitet, skrivit boken IT-avtal tillsammans med Daniel Lindberg och hållit kurser i IT-avtal och IT-tvister. De senaste åren har han arbetat arbetat på heltid med Avtal24:s samarbeten med banker och företagets tyska bolag. Han går nu över till att arbeta huvudsakligen med Pactumize vid sidan av advokatverksamheten. Fredrik Svärd [email protected] |