Kan delningsekonomin fungera inom juridiken - är det möjligt att låta klienterna dela på kostnaderna för ett juridiskt råd? Ulf Lindén, som deltagit i utvecklingen av ett verktyg för framtagning av optionsprogram, tror att det i många fall går bra med standardiserade lösningar.
Många advokatbyråer har numera knowledge managers som ser till att organisationen systematiskt samlar på sig sådant som kan användas igen, så som avtalsmallar, bolagsrättsliga dokument och utlåtanden. Juridisk information och juridiskt kunnande varufieras och paketeras också med slutanvändaren i åtanke. Nyligen lanserade OptionsAutomaten, en tjänst som hjälper start-ups att få optionsprogram på plats, är ett exempel på detta.
Tjänsten bygger på reglerna om s k kvalificerade personaloptioner som trädde i kraft 1 januari 2018 och som gör det förmånligt för start-ups att ge ut personaloptioner. OptionsAutomaten har utvecklats i samarbete mellan LegalWorks och GreenCounsel. LegalWorks har stått för juridik och paketering medan GreenCousel har utvecklat den digitala plattformen. Med i projektet knöts tidigt skattebyrån Svalner för att kvalitetssäkra de skattemässiga aspekterna. Bolagsrätt i Sundsvall har också varit inkopplat.
- På ett sätt är detta ett exempel på delningsekonomi – alla våra användare av tjänsten delar på kostnaderna för juridik och skatterådgivning. Normalt hade varje start-up fått betala själv för i princip samma rådgivning. Genom att vi har en färdigpaketerad lösning är dessa kostnader möjliga att dela på, säger Ulf Lindén, COO och grundare av LegalWorks.
Först ut att testa OptionsAutomaten var Lundaföretaget Carbiotix, som utvecklat världens första individanpassade fibertillskott. Bakom Carbiotix står serieentreprenören Kristofer Cook.
- OptionsAutomaten är en mycket prisvärd och lättanvänd lösning för att snabbt få på plats ett optionsprogram. Att hela processen fanns online med e-signering sparade tid och resurser, vilket uppskattades av anställda, ledning och styrelse, säger Kristofer Cook.
En förutsättning för att kunna återvinna affärsjuridiska lösningar är att de är möjliga att standardisera och paketera.
- Det finns givetvis många situationer där förutsättningarna i det enskilda fallet är så styrande att du behöver en skräddarsydd rådgivning, men det finns många andra fall där en standardiserad lösning går bra. Jag tror vi kommer att se fler affärsjuridiska paket framöver. Juristens roll blir då att strategiskt rådge vilket ”paket” som passar bäst, men kommer vara mindre involverad i själva hantverket som med fördel kan automatiseras. Detta kommer driva priserna på affärsjuridiken nedåt, vilket är bra för kunderna, inte minst för start-ups och små företag som ofta avstår från att ta juridisk hjälp av kostnadsskäl, säger Ulf Lindén.
Fredrik Svärd
[email protected]