Klicka här när du vill redigera.
Amerikanska Avvo, kanske den mest kända marknadsplatsen för juridisk rådgivning, grundades för tolv år sedan - före AirBnB, Uber, Lyft och andra gigförmedlare. Många har haft synpunkter på affärsmodellen, inte minst på företagets ratingsystem. Avvo har dock fått rätt i ett flertal processer rörande ärekränkningar, och invändningarna till trots har så gott som alla advokater i USA idag en Avvo-profil. Grundarna gjorde sin exit förra året, efter att företaget värderats till drygt 600 miljoner kronor.
Efter framgångarna för handelsplatser som Avvo, UpCounsel och Hireanesquire utomlands, och för förmedlare av vårdtjänster och annan rådgivning hemmavid samt har ett antal aktörer utvecklat eller börjat utveckla svenska motsvarigheter - några av dem deltog i Vinnovas legal tech-satsning förra året.
- Gig-ekonomin ersätter 9-17 arbete på kontor till förmån för flexibelt arbete var och när som helst. Flera sektorer har redan följt trenden, men den gammalmodiga juristbranschen ligger efter”, säger Emil Forssell, medgrundare av Legalate och VD för Pocket Lawyer.
Pocket Lawyer, som förmedlar rådgivning via en molnbaserad plattform, har utfört en rad uppdrag för såväl start-ups som etablerade företag.
- Efterfrågan på tjänsten har varit stor från början och vi har fått mängder med positiv respons från flera kunder. Att affärsjuridiken blir tillgänglig dygnet runt och att juristerna i större utsträckning får bestämma över sitt arbete är en win-win för hela marknaden, säger medgrundaren Alexander Ulander.
Nordlance är ytterligare en marknadsplats, utvecklad av Sebastian Ramsay vid Synch. Tryggaavtal en annan.
Flera aktörer, däribland Point of Law, har uppmärksammat de rapporter Konsumentverket och Konkurrensverket publicerat om den svenska marknaden för juridiska tjänster. I rapporterna konstateras att köpare ofta är missnöjda, och att transparensen kan förbättras:
"Ett köp av en juridisk tjänst är inte sällan påkallad av ett relativt plötsligt uppstått behov som också är kopplat till en känslomässig påfrestning. Därför kan det vara svårt att ägna tid och kraft åt att jämföra priser och villkor från olika juristföretag. Detta bäddar för att valet av jurist kan bli mindre väl övervägt, vilket i sin tur bäddar för missnöje med till exempel utförande eller pris ... En utgångspunkt för en bättre fungerande marknad bör vara att förbättra jämförbarheten för konsumenter. Förutsättningarna för det påverkas inte minst av digitaliseringen" (ur Konkurrensverkets rapport 2017:10).
Christina Blomkvist, grundare av Greencounsel och årets innovatör 2018, lanserar i höst en plattform med sökverktyg, förmedling av tjänster och recensioner i stil med Avvos.
- Konsumentmarknaden har givetvis sin särskilda problematik men det faktum att juridiska tjänster inom näringslivet oftast handlas upp baserat på personliga kontakter eller rekommendation istället för i en objektiv och strukturerad inköpsprocess gör att det kan finnas problem även inom denna del av marknaden, skriver Blomkvist.
Fredrik Svärd
[email protected]