På knappt två år har Merete Nygaard och hennes företag Lawbotics byggt upp en legal tech-community med 1400 medlemmar och arrangerat större två hackathons. Årets vinnande bidrag är en app för elektrikerbranschen.
Merete Nygaard sadlade efter närmare tio år som jurist vid norska affärsbyråer om till entreprenör och grundade Lawbotics för snart två år sedan. Företaget har idag två produkter, Lexolve och Lexolve Market:
- Lexolve är en avancerad teknikplattform som kan användas av leverantörer av juridisk rådgivning för att skapa sina egna självbetjäningslösningar för att skapa smarta, dynamiska juridiska dokument för sina klienter, säger Nygaard.
- Genom Lexolve Market har vi samarbetat med kända advokatbyråer för att erbjuda små och medelstora företag självbetjäning med samma teknikplattform.
Upplever du att köpare, och jurister, är intresserade av och mogna för den här typen av tjänster?
- Ja, slutanvändare förväntar sig sådana här tjänster idag, liksom god kundservice och bra användargränssnitt. Jag tycker att advokater och advokater i Norge är mycket intresserade av att hitta lösningar för att effektivisera sitt arbete och erbjuda bättre lösningar till sina kunder.
Företaget står också bakom communityn Oslo Legal Tech och Oslo Legal Hackathon.
- På knappt två år har legal tech meetup fått över 1400 medlemmar och blivit världens största rena juridiska tech-mötesplats listad på Meetup.com, vilket säger något om intresset för legal tech i Norge.
Oslo Legal Hackathon genomfördes för andra gången nu i september.
- Oslo Legal Hackathon 2019 är ett samarbetsprojekt mellan Lawbotics och ett antal aktörer som Quesnay, JUS Juristenes Utdanningssenter, Gyldendal, advokatbyråerna Hjort, Selmer, Haavind och BAHR, UiO Juridiska fakulteten och OsloMet, samt andra nyckelföretag från juridik- och teknologisektorn. Lawbotics var initiativtagare, evenemangsledare och pådrivande för att Oslo Legal Hackathon skulle genomföras 2018 och 2019.
- Hur har uppslutningen varit?
- Förra året hade vi 150 registrerade deltagare. I år erbjöds 183 deltagare utrymme. 20 lag presenterade lösningar för juryn. Deltagarna fick ta fram lösningar på en av två frågor: Öka effektiviteten i juristbranschen eller underlätta tillgången till juridisk rådgivning. En vinnare valdes i varje kategori.
Vad gick det vinnande bidraget ut på?
- Laget E-Legal tog fram en app för elektriker. I appen samlas alla relevanta lagar, förordningar och förordningar för elektriker. Appen ska göra det enkelt för elektriker att svara på kundfrågor enligt gällande rätt, den har också en smart chat som elektriker kan använda för att ställa frågor. Chaten tränas med Microsoft Azure.
Har det tagits fram lösningar för offentlig sektor - för domstolar t ex?
- Nej, men domstoladministrationen i Norge följer hackathonet aktivt.
Fredrik Svärd
fredrik@svard.com
Foto: Lucas H. Weldeghebriel