Öppet brev till världens mest använda sökmotor från Institutet för Juridik & Internet.
Vi vill inleda med att säga att vi tycker att ni är absolut bäst! Det är också därför vi skriver det här brevet till er.
Ni är världens mest populära sökmotor för oss internetanvändare – den självklara vägen att gå för att ta reda på exempelvis allt om sjöborrar eller kanske vem Will Smiths nästkusin är. Ett annat exempel då vi genast vänder oss till er enorma sökmotor är då vi vill googla på våra egna eller någon annans namn för att se vad som kan tänkas dyka upp då. Dessa googlingar kan få minst sagt varierande resultat. Vanligtvis dyker det kanske upp träffar från en lokaltidning och säkerligen titt som tätt en länk till personens Facebook-profil, inget direkt anmärkningsvärt över det. Vad som dock också kan dyka upp vid googlingen är länkar till ett forum eller kanske en blogg där den googlade personen blivit omtalad, eller rent av förtalad. Även om ni är klart bäst på det ni gör, så finns det ingen lögndetektor i er sökmotor (än). Det innebär att om någon skriver något totalt påhittat om någon annan på exempelvis ett forum, kommer detta att dyka upp vid en googling på den omtalade personens namn. Och eftersom ni är så bäst och eftersom man tycker så väldigt mycket om er och er tjänst, litar man även på era sökresultat.
Det är nu ert goda rykte blir problematiskt. För visst vill ni inte att era användare ska bli lurade när de googlar runt i er enorma och extremt populära sökmotor. Vi har ju redan konstaterat att ni är bäst, detta gör också att man litar på er. Så Google, hur löser vi det här problemet?
Just det, som tur är finns det redan en lösning på problemet. Skönt!
Enligt EU-rätten har alla inom EU en rätt att bli glömda på Google, något domstolen slog fast i den s.k. Costeja-domen. Den innebär att en person ska kunna be en sökmotor, t.ex. Google, att avlägsna länkar som dyker upp vid ett sökresultat. Nu förstår vi såklart att arbetsbelastningen för Google blir väldigt betungande av detta, hur ska ni kunna veta vad som ska tas bort och inte? Jo, men även här har svaret levererats av EU-domstolen. I Costeja-domen förklarades att man måste göra en avvägning mellan å ena sidan internetanvändares intresse av att länken dyker upp vid en sökning, och å andra sidan den omtalades rätt till privatliv. Detta innebär exempelvis att en offentlig person, som många internetanvändare har ett intresse av, får tåla att omtalas mer på internet än en icke offentlig person. En annan riktlinje av intresse är att gamla länkar (t.ex. information som är 16 år gammal, som var fallet i Costeja-domen) inte anses vara av lika stort intresse som nyare information, och kan även av den anledningen ha rätt att plockas bort från Googles sökresultat.
Det som trots detta skapat ett veck i våra pannor är att vi idag inte verkar ha den rätten trots allt…
Vi på Institutet för Juridik och Internet gör allt vi kan för att hjälpa er så att ni ska kunna hjälpa utsatta personer. Vi anmäler direkt till er då någon vi kommit i kontakt med har rätt att bli glömd. Trots detta väljer ni att inte plocka bort dessa sökresultat från Googles sökresultat.
Okej, för tydlighetens skull tar vi ett hypotetiskt fall. Säg att någon skriver ett anonymt inlägg på Flashback om att en specifik person är en notorisk homofob som bränner regnbågsflaggor varje söndag. Ponera vidare att inlägget skrevs 2010. Att inlägget helt och hållet är baserat på en lögn, vilken googlande person ska kunna veta det? Någon kanske sökte på personens namn för att eventuellt erbjuda denne ett jobb, men ändrade sig (förhoppningsvis) efter att ha fått reda på att personen enligt Google är en notorisk homofob. Men nu blev det ju olustigt… för vi litar ju på er för att ni är så bra, men det förtroendet ska väl inte behöva leda till att personer drabbas otroligt hårt, helt utan anledning?
Men okej Google, tror ni att ni hade tagit bort länken till den träffen? Vi som hejar på er hade så klart hoppats att ni hade gjort det. Att ni, när ni blivit uppmärksammade på att den här sökträffen existerade, hade insett att den här lögnen borde tas bort. Att ni hade förstått att, som Spindelmannens farbror skulle uttryckt det, ”with great power comes great responsibility”.
Vi på Institutet för Juridik och Internet, som tillsammans med er jobbar för att internet ska bli en bättre plats att surfa runt på, upplever att ni börjat tröttna på att ta bort sökresultat. Om ni slutar vara alerta och ta vid när vi försöker hjälpa er, vad mer kan vi på Institutet då göra? Vi passar er bollen gång på gång, och nu börjar vi uppleva att ni på Google mest står och hänger vid hörnflaggan och missar alla klockrena passningar med sökresultat som kommer flygandes mot er och som borde tas bort.
Vår uppmaning till er är därför – get back in the game!
Adina Schildt och Nils Magnell
Institutet för Juridik & Internet