Jonathan Zittrain är professor i internationell rätt och datavetenskap, medgrundare av Berkman Klein Center for Internet & Society och styrelseledamot i Electronic Frontier Foundation. I februari diskuterade han och Mark Zuckerberg Facebooks framtid vid ett två timmar långt seminarium.
Den senaste i raden av Facebookrelaterade integritetsskandaler uppdagades av The Wall Street Journal. Tidningen avslöjade nyligen att Facebook samlar in information om kroppsvikt, blodtryck, graviditeter m.m. från en rad iOS- och Androidappar. Flera av företagen bakom apparna har nu stoppat överföringarna, och i New York har guvernören Cuomo initierat en utredning. Parallellt med detta kommer rapporter om läckta dokument som bl a visar hur Facebook tänkt ta betalt för tillgång till användares data.
Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski har i en rad söndagskrönikor kritiserat företaget för allt från valpåverkan till slutenhet i samband med journalistiska granskningar. I den senaste i raden tar han bl a upp den färska rapport om fake news och desinformation från det brittiska underhuset i vilken Facebook kallas en "digital gangster".
- We need a radical shift in the balance of power between the platforms and the people. The age of inadequate self regulation must come to an end. The rights of the citizen need to be established in statute, by requiring the tech companies to adhere to a code of conduct written into law by Parliament, and overseen by an independent regulator, säger kommitténs ordförande Damian Collins i en kommentar.
Plattformsföretagen satsar rekordsummor på lobbying I Washington och Bryssel, där de försöker bl a försöker övertyga lagstiftare om att självregleringen blir allt bättre och att ytterligare reformer inte är nödvändiga. De sponsrar också dataskyddskonferenser vid vilka plattformarna allt oftare beskrivs i termer av demokratihot.
Mark Zuckerberg publicerade nyligen en vision för ett mer privacyorienterat Facebook. Bland åtgärderna nämns kryptering och integration av tjänsterna för instant messaging - detta någon månad efter att Tysklands konkurrensmyndighet slagit fast att data från WhatsApp och Instagram inte får blandas med data från Facebook utan uttryckligt samtycke. Sammanslagningen får också mothugg av Irlands dataskyddsmyndighet. Andra kritiserar Zuckerberg för att sväva på målet om riktade annonser, data scraping och lagring av information om personer som inte har Facebookkonton. I USA talar senatorn och presidentkandidaten Elizabeth Warren om att bryta upp duopolet Facebook-Google med stöd av konkurrensregler.
Zuckerberg diskuterade en del av de förslag som lagts fram med professor Jonathan Zittrain vid Harvard Law School nyligen - bland annat professor Jack M. Balkins tanke om att likna de stora plattformarna vid banker, advokatbyråer och andra organisationer som anses ha särskilda skyldigheter att värna sina kunders intressen. Zittrain, som förra året skrev att det står i Zuckerbergs makt att "shake things up" och "fix this mess" i en debattartikel i New York Times, argumentade också för att den börda som kommer med miljarder användare och hanteringen av deras data är för stor för Facebook att axla själv. Se samtalet här:
I Sverige har ministrar hittills främst uppehållit sig vid borttagning av innehåll, och i regel motsatt sig reglering i övrigt. För egen del har jag vid ett par tillfällen lyft frågan om det är hållbart att tillåta upplåtelse av utrymme på plattformarna till anonyma användare.
Sådana förslag brukar möta motstånd från anhängare av det "öppna nätet", varpå jag brukar framhålla att det just är det öppna nätet som banat väg inte bara för de IT-relaterade brott myndigheter har svårt att rå på utan också för den övervakningskapitalism Shoshana Zuboff beskriver i sin nya bok och som Facebook blivit galjonsfigur för.
Fredrik Svärd
[email protected]
Läs också
Zuckerberg lämnar viktigaste frågan obesvarad
Ingen tvingar Twitter att tillåta anonyma troll
Domare: Facebook måste ta terror på större allvar
Borde nätföretagen regleras som läkare och advokater?