Den digitala tvistlösningstjänsten Swiftcourt har som enda startup med juridikinriktning gått till final i tävlingen Framtidens entreprenör. Men trots framgångarna tycks intresset än så länge vara större bland kunder än investerare.
"Legaltech" lockar än så länge inte investerare på samma sätt som "fintech". 2014 investerades 150 miljoner dollar amerikanska startups med inriktning mot juridik, att jämföra med de 12 miljarder fintechbolagen drog in. Priori Legals VD Basha Rubin framhöll då att riskkapitalisternas bedömningar inte ger hela bilden och förutspådde att det i augusti 2019 kommer ha seglat upp minst en ny aktör värderad till över en halv miljard dollar.
Intresset bland europeiska investerare tycks vara på uppgång. I Paris finns sedan en tid en inkubator för juridiska startups. En motsvarighet planeras i Storbritannien, där även the Law Society nyligen meddelat att de avsatt medel för att stödja entreprenörer. Suranga Chandratillake vid Balderton Capital säger till ArtificialLawyer att marknaden inte var redo för tio år sedan, men att tekniken förbättrats och förutsättningarna ändrats sedan finanskrisen 2008.
I Sverige går det trögare. Investeraren Fatima Boukari sade vid VQ Forum häromveckan att legaltech-företagen inte riktigt syns och hörs, och att hon skulle tveka inför att investera i företag med advokater eller andra jurister som målgrupp.
Johan Hedén Hultgren känner igen bilden. För ett år sedan kom hans företag Swiftcourt på första plats i kategorin människa och samhälle i Venture Cup. Nu har Swiftcourt gått till final i Carnegies, SvD:s och Seed forums tävling Framtidens entreprenör.
- Jag upplever fortfarande friktion från branschen, investerare och från kunder. Även vi som fokuserar på konsumenter och företag där förändringen drivs av marknadens efterfrågan på effektivare och billigare tjänster stöter på motstånd från juridiken i sig som är dåligt anpassad för nya digitala koncept. Och från investerare som ser en risk i att själva juridiken kommer att sätta stopp för utvecklingen, säger Hedén Hultgren.
- Däremot ser vi att våra kunder, dvs köpare och säljare på större marknadsplatser, är mer än redo att anamma den digitala juridiken. Vilket är en paradox kan tyckas. De investeringar som görs i legaltech är i stor utsträckning i stora (Watson-baserade) utvecklingsprojekt, marknadsplatser för juridik eller dokumenthantering för byråer.
Hur stort är det att ni gått till final?
- Framtidens entreprenör är stort. Ungefär 150 bolag anmälde sig, varav tio gick till final. Startfältet är brett med alltifrån forskningsprojekt och hantering av matsvinn till arbetsmiljöhälsa och e-handelstjänster. Vi är den enda kandidaten med fokus på juridik.
Hur ser framtiden ut för Swiftcourt?
- Vår tjänst utvecklas ständigt och är numera en helhetslösning med fokus på C2C-transaktioner. Vi hjälper helt enkelt köpare och säljare att göra tryggare affärer genom smarta digitala köpekontrakt och digital tvistelösning. Vi hjälper dem således med juridiken före, under och efter köpet. Det har varit en nödvändig produktutveckling. I den här typen av transaktioner som vi fokuserar på är köpekontraktet ett centralt dokument och med all kontraktsdata kan vi hjälpa köparen och säljaren efter affären med smarta mertjänster och smidig tvistlösning.
Fredrik Svärd
fredrik@svard.com