Charlotta Kronblad, ekonom och jurist med ett förflutet vid Volvo och Mannheimer Swartling, forskar sedan ett par månader om affärsjuridik och digitalisering.
Forskningen bedrivs vid institutionen Technology Management and Economics vid Chalmers. Målet är att presentera ny teori och att ta fram praktiska anvisningar för branschen. Just nu intervjuar hon advokatbyråer, köpare av rådgivning och akademiker i och utanför Sverige.
- Digitaliseringen kommer leda till billigare juridiska tjänster - utan att leverantörerna behöver göra avkall på kvaliteten. Därför är detta en viktig fråga för hela samhället. Jag hoppas att min forskning kan hjälpa branschen att utveckla nya, innovativa affärslösningar och modeller, där värdet kan delas mellan leverantörer, utförare och användare, säger Kronblad.
Hon konstaterar att köpare av juridisk rådgivning blivit mindre benägna att betala unga biträdande jurister för arbete som skulle kunna utföra av paralegals – eller av datorer. Parallellt med den ökade medvetenheten och transparensen har marknaden blivit mer konkurrensutsatt. De som kan använda digitaliseringen till sin fördel kommer stå bäst rustade för framtiden, menar hon.
Vad kan byråer göra för att förnya sig – här och nu?
- Många satsar på knowledge management, det visar att man ser potential i IT. Tidigare, inför exempelvis en försäljning av ett företag, kunde ett team av biträdande jurister ägna veckor åt att leta i pärmar efter vissa juridiska klausuler. Idag kan du hitta det du behöver på en minut genom att söka på rätt ställe i virtuella datarum – och spara tiotusentals timmar, säger hon.
- Det utvecklas också många verktyg för M&A-området. Där finns ett stort extravärde eftersom det är så många aktörer inblandade.
På lite längre sikt tror hon att blockchain och smarta avtal kan ta fart:
- Nobelpriset i ekonomi gick ju till kontraktteoretiker. Kanske kan priset leda till att man börjar intressera sig mer för detta. Men det kommer dröja innan det kommer till Sverige.
- Titta på Seal Software, som arbetar med kontraktsautomatisering. Jättespännande företag med 30 utvecklare i Göteborg. Men de riktar sig till den amerikanska marknaden – Sverige är för lite.
Omställningen handlar inte bara om tekniska lösningar. Rådgivare kommer också behöva tänka i nya banor kring organisation, strategier och betalningsmodeller, menar Kronblad.
- De traditionella affärsmodellerna inom affärsjuridiken bygger mycket på timpris och hierarkiska strukturer. Byråerna behöver ta betalt på nya sätt och paketera om det de säljer. Och jobba med den interna kunskapsåteranvändningen, det är en hygienfaktor. Man har inte kommit dit riktigt än. Men det finns några uppstickare.
Hon tror inte att automatiseringen och digitaliseringen nödvändigtvis kommer påverka branschen negativt.
- Det går att utveckla hållbara affärsmodeller. Det går säkert att ha goda vinstmarginaler i verksamheten även framöver, men då krävs andra affärsmodeller än den traditionella timprismodellen.
Fler och fler byråer inleder samarbeten med AI-utvecklare som Kira Systems, ROSS, Riverview Law, RAVN och Neota Logic. Hur påverkas branschen av den utvecklingen?
- Jag tror att mycket av de yngre, biträdande juristernas arbete kommer att effektiviseras bort. Behovet av erfarna jurister som kan tolka och processa kommer att däremot att finnas kvar, säger hon.
Däremot menar hon att den klassiska pyramidstrukturen kan komma att förändras. Datorerna blir en del av basen:
- Det blir svårare att ta betalt för yngre jurister. Följdfrågan blir då hur de ska lära sig yrket. Kanske behövs mer praktik under utbildningen, säger Kronblad.
Vad möts du av för reaktioner när du är ute och träffar branschföreträdare?
- De jag träffat ser möjligheter. De är positiva till att jag tittar på de här frågorna och intresserade av hur de kan förändra sina strategier framöver.