Den 18 april arrangerar Publicistklubben debatt om de förslag som lades fram i den så kallade näthatsutredningen tidigare i år.
Medverkar gör utredaren Gudrun Antemar (lagman och tidigare generaldirektör vid Ekobrottsmyndigheten), Nils Funcke (yttrandefrihetsexpert, tidigare chefredaktör för Riksdag & Departement), Karin Olsson (kulturchef Expressen) och Jeanette Gustafsdotter (vd Tidningsutgivarna och expert i utredningen).
Utredningen föreslår att integritetskränkningar som sker utanför det grundlagsskyddade området ska kunna ge upp till fyra års fängelse. Regeln ska i likhet med reglerna om förtal och kränkande fotografering förses med ett undantag för situationer då gärningen är försvarlig. Åtal ska bara väckas om brottsoffret anmäler gärningen eller om det är påkallat ur allmän synpunkt. Utredningen föreslår också ändringar i reglerna om olaga hot, ofredande, förolämpning och förtal.
Frågor som tas upp:
- Går det att stifta lagar som skyddar den personliga integriteten mer utan att det snävar in friheten att uttrycka sig?
- Kan lagändringarna komma att användas av politiker, myndigheter och rättsväsende för att hindra relevanta avslöjanden och konstnärlig frihet?
- Hur illa är det? Vilka lagar behöver skärpas när det gäller hot och hat på nätet? Behövs mer för att komma åt problemet?
- Vilka elakheter, kränkningar, ryktesspridning eller intrång i privatlivet ska kunna straffas?
- Hur kan kränkningar och hot mellan enskilda stoppas med nya lagar utan att yttrandefriheten lider skada?
Publicistklubben publicerar föreningens debatter här.
Läs också: Mårten Schultz: Det hänger fortfarande på polis och åklagare