För några år sedan skrev vi om Helsingborgs tingsrätts satsning på sociala medier. I veckan arrangerar domstolen en tre dagar lång konferens och workshop om legal tech och legal design, inspirerad av bl a Stanfords Legal Design Lab.
Åklagare, domare, advokater, poliser och representanter från bl a Brottsofferjouren, Kriminalvården och Domstolsverket samlas för att utforska hur framtidens domstol skulle kunna se ut. Parallellt med traditionella föreläsningar hålls en workshop som avslutas med en prisutdelning. Deltagarna ska ta fram koncept inom områdena lokaler, tjänster och kommunikation.
Monica Grahn vid DIGG talar om digitaliseringen av offentlig förvaltning, och Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren om digitalisering inom Sveriges Domstolar. Bland talarna märks också Charlotta Kronblad, som forskar om digitaliseringen av juristbranschen vid Chalmers, och Christina Blomkvist, grundare av Greencounsel och Inires och vinnare av Legaltech.se:s Legal Innovation Awards 2018.
Det låter lite som ett hackathon?
- Ja, det är lite likt ett hackaton men våra workshops kommer att vara relativt uppstyrda och strukturerade, säger Andrea Lindblom, administrativ chef vid Helsingborgs tingsrätt.
- Grupperna är förbestämda när det gäller deltagare och tema, vi kommer också att följa en viss process där en viktig grundtanke t.ex. är att alla ska komma till tals och att vi ska arbeta med effektiv brainstorming. Juryn kommer också komma in och coacha grupperna under tiden. Vi har också några gäster som hört av sig och vill komma bara för att observera, bl a en forskare i radikal innovation.
Vad har ni för förväntningar på workshopen?
- Vi hoppas att nya och fler frågor ska komma upp på bordet. Det finns många områden inom domstolarnas värld där det inte hänt mycket på ett bra tag, varken när det gäller digitalisering eller i övrigt. När det talas om digitalisering av domstolarna eller rättsväsendet så är det näst intill uteslutande brottmålen det talas om. Det är synd eftersom vi har många andra måltyper och ärenden, säger Lindblom.
- Vi vill introducera design thinking som problemlösningsmetod eftersom vi anser att metoden och synsättet lämpar sig mycket väl för många av domstolarnas utvecklingsprojekt. Vi hoppas också kunna bidra till att skapa nya kontaktnät för deltagarna vilket kan underlätta fortsatt utveckling. Vi vill också visa att detta kan vara ett sätt att jobba med digitalisering – att bjuda in olika aktörer som berörs av ens verksamhet och lyssna in deras behov och sätt att se på status quo.
Hur är intresset och mottagandet?
Intresset är bra, mottagandet från de aktörer jag kontaktat har varit positivt. Alla organisationer vi ville ha med kommer finnas med. Branschen verkar nyfiken och vi har fått en del glada tillrop i sociala medier vilket gör mig väldigt glad.
Har ni hittat några intressanta exempel eller förebilder, i eller utanför Sverige?
Förebilder är Stanford Legal Design Labs olika projekt med domstolar men vi har också bl a hittat Justice Innovation 2018. Jag hade verkligen önskat att det fanns legal design-satsningar vid våra juridiska fakulteter som det gör vid Stanford och Vanderbilt Law. Att hitta Margaret Hagan och läsa hennes Law-by-Design är något av det mest inspirerande och användbara som jag stött på i mitt yrkesliv.
Konferensen äger rum den 6-8 mars. Läs mer om innehållet och följ konferensen live här.
Fredrik Svärd
[email protected]
Läs också:
De vann helgens hackathon om #onlinecourts
Nu kommer de digitala domstolarna
Brittiska rättsväsendet blir "digital by default"
Norge satsar en kvarts miljard på digitala domstolar
AI ska avlasta Europadomstolen
What lawyers can learn from designers