Synch har i år tagit sig in på Financial Times lista Innovative Lawyers för andra gången. Magnus Sundqvist, chef för digitala tjänster, berättar om hur "lilla" Synch nått ut med produkter som använts över hela världen.
Synch har i år bland annat startat en sandbox för legal tech-projekt, lanserat ett egenutvecklat AI-verktyg - Privacypolicycheck.ai - och arrangerat den svenska deltävlingen i Global Legal Hackathon. I början av oktober tog byrån för andra gången emot FT:s utmärkelse Innovative Lawyers. Synch har också varit nominerat för Legaltech:ses egna Swedish Innovation Awards tre år i rad.
Magnus Sundqvist, chef för digitala tjänster vid Synch, talade nyligen om innovationsprocesser och om företagets tekniska plattform vid ett event anordnat av Synchs samarbetspartner HighQ. Och i veckan deltog Sundqvist och Synchs VD Jim Runsten i VQ:s årliga konferens VQ Forum. Runsten underströk bl a betydelsen av beslutet att ta in egna utvecklare.
Synch har en "roadmap" för innovation som alla medarbetare har tillgång till. Kan du utveckla?
- Vi på Synch har länge drivit vårt innovationsarbete under namnet SynchLab där vi har utvecklat ett flertal produkter och tjänster. För att involvera alla våra medarbetare ännu mer i verksamheten och för att göra vår innovationsprocess mer transparent, något som blivit allt viktigare i och med starten av våra kontor i Köpenhamn och Oslo, har vi nu utvecklat en InnovationsMetro, säger Sundqvist.
- I korthet innebär det att vi har tagit fram en roadmap för vår innovationsprocess, hur vi validera affärsnyttan och hur vi därmed kan välja ut vilka idéer som vi ska utveckla vidare. Genom att visualisera processen kan alla medarbetare vara delaktiga i innovationsarbetet och de kan också följa utvecklingen i alla projekt. Genom att skapa en tydlig struktur och genom att sänka tröskel för våra medarbetare att delta i innovationsarbetet hoppas vi kunna fånga upp alla de idéer som finns inom Synch och ta de bästa förslagen hela vägen från idé till lanserade tjänster och produkter.
- Utvecklingen av Privacypolicycheck.ai var vår test för hur vi ville att arbetet skulle gå till i fortsättningen och det är utifrån erfarenheterna från det projektet vi kunde lansera vår Innovation Metro på vår konferens i Köpenhamn i september.
Hur har Privacypolicycheck.ai tagits emot?
- Vi är väldigt stolta över att som första advokatbyrå i Norden lansera en egenutvecklad AI-lösning. Att vi lyckats göra det är dels pga att vi vågar ta kostnader för utveckling som inte ger intäkter direkt men främst därför att vi lyckats samla ett så bra team av jurister/utvecklare att vi kunnat utveckla programvaran. Teamet leds av Sergii Shcherbak som gjort ett fantastiskt arbete.
Idag har Privacypolicycheck.ai använts över 1000 gånger och av användare från 43 länder. Detta om något visar styrkan av digitalisering. ”Lilla” Synch från Sverige har lanserat en produkt som använts på alla värdens kontinenter.
I Financial Times motivering nämns bl a WeSynch. Berätta om konceptet?
- WeSynch är vårt namn för alla produkter vi utvecklat som vi levererar genom HighQ-plattformen. Sedan 2014 har vi utvecklat och lanserat ett flertal produkter som idag används av ett stort antal kunder. Det är alltifrån lösningar för start-ups, med idag flera hundra användare, till mer komplexa lösningar som idag använts av företag i tillväxtsegmentet och även av noterade bolag varav några är noterade på Large-cap listan, så vi har kunder inom alla segment. Vi fortsätter att utveckla befintliga tjänster hela tiden, ett stort utvecklingssteg var integreringen av Docusign under 2017 vilket medfört många nya möjligheter att effektivisera arbetet för våra kunder, säger Sundqvist.
Arbetar ni tillsammans med HighQ kring fler lösningar?
Vi samtalar hela tiden med HighQ om hur vi skulle kunna utveckla våra tjänster tillsammans och vilka möjligheter det finns att ansluta ytterligare intressanta tredjepartsleverantörer för att kunna lyfta värdet ytterligare. Det som känns extra spännande och kul just nu är att vi har kopplat ihop HighQ med det svenska blockchainbolaget Idefendo, något vi tror kommer ge mycket intressanta möjligheter när deras tjänster integreras.
- Ni använder er inte av partnermodellen. Innebär det att ni kan fatta beslut på andra sätt än jämförbara byråer, kring t ex teknikinvesteringar? Hur fungerar det i samband med rekrytering - frågar kandidater efter partnerskap?
I våra rekryteringar är vi tydliga med att vår verksamhet är organiserad på ett annat sätt än den traditionella advokatbyrån. De flesta uppskattar detta och har många gånger bidragit till att man vill börja just här på Synch. Vi är övertygade om att modellen är bättre för såväl medarbetare som kunder. Det skapar en bra möjlighet för att bedriva en långsiktig och hållbar verksamhet som utmärks av s.k. business agility. Medarbetare får snabbt en förståelse för och delaktighet i verksamheten och bidrar till dess utveckling.
Fredrik Svärd
[email protected]
Läs också:
Fondia och Synch åter på FT:s Innovative Lawyers-lista
Synch launches AI tool for privacy policy analysis
Synch till Silicon Valley
Synch to host Global Legal Hackathon in Sweden
Synch startar sandlåda för legal tech-startups
Swedish Legal Innovation Awards 2018