Legaltech.se
  • Nyheter
  • Podcast
  • Innovation Awards
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
  • Kalender
  • Nyhetsbrev
  • Om

Staten satsar miljoner på juridiska innovationer

27/3/2018

2 Kommentarer

 
Bild
För drygt ett år sedan föreslog jag, Ulf Lindén (LegalWorks) och Johan Norin (Jansson & Norin) i en debattartikel sex åtgärder för att undvika att Sverige halkar efter i digitaliseringen av juridiken och rättsväsendet. Vi menade bl a att staten bör prioritera legaltech inom ramen för de offentliga innovationssystemen.

Vinnova, som ger omkring tre miljarder kronor om året i bidrag till forsknings- och innovationsprojekt, har under senare tid tittat närmare på bl a mode- och utbildningsbranscherna. Myndigheten har också varit involverad i inrättandet av Finansinspektionens nya innovationscenter för fintechbolag. Vid en hearing i veckan meddelades att myndigheten nu beslutat att ge bidrag till projekt som kan leda till innovationer inom juristbranschen.

Vinnova bedömer att det finns stora möjligheter och även ett behov av att digitalisera arbetsprocesser. Utmaningar finns dock. Erik Sundström, handläggare och programansvarig, konstaterar att jurister överlag inte är särskilt intresserade av förändring, och nämner som tänkbar förklaring att digitalisering kan hota befintliga affärsmodeller. Exempelvis kan varufiering och effektivisering leda till färre debiterbara timmar. Till det kommer att det rör sig om en liten marknad och att det kan vara svårt att hitta rätt kompetens - inte minst jurister med kompetens inom IT, ledarskap och affärsutveckling. 

Intresserade kommer kunna ansöka från och med maj eller juni. Projekten är tänkta att starta i november eller december. Taket för bidraget kommer ligga på 1-2 miljoner kronor. Domstolar kommer inte kunna ansöka, utöver det diskuteras i nuläget inga begränsningar.

Bild

Vi som deltog, däribland företrädare för VQ, Pactumize, Avtal24 och SIJU, fick möjlighet att ge vår bild av utmaningarna och möjligheterna. För egen del nämnde jag att förändringen sannolikt kommer pågå långsamt och under lång tid. Det är som bekant lätt att överskatta kortsiktiga effekter av innovationer och att underskatta långsiktiga.

​Mitt andra medskick blev att även vi måste tillstå att vi har problem. Att utvecklingen gått snabbare i Storbritannien och USA beror till stora delar på att det rör sig om stora, engelskspråkiga marknader, men det är också så att advokatbyråer dragits med problem under lång tid, att många enskilda företräder sig själva i domstol och att nyutexaminerade har svårt att hitta jobb (läs mer här). Myndigheter, köpare av juridisk rådgivning, byråer och andra har försökt hitta lösningar på de här problemen. Situationen ser annorlunda ut i Sverige, men även här finns förbättringsutrymme. 



Fredrik Svärd
fredrik@svard.com

Läs också

Juristbranschens kris och framtid
Sverige riskerar att bli en fet katt
Så ser Venture Capital-företagen på juristbranschen
Trendbrott för legaltech-företagen?
Synch startar "sandlåda" för legaltech-startups
Glöm inte bort rättsväsendet, Shekarabi
2 Kommentarer
Jacob
28/3/2018 11:07:11 pm

Finns det någon länk med mer information om Vinnovas satsning på legal tech projekt?

Svara
Fredrik Svärd link
28/3/2018 11:26:51 pm

Inte vad jag vet, detta är helt nytt. Beslutet offentliggjordes vid seminariet 26/3.

Svara

Din kommentar kommer att publiceras när den har godkänts.


Lämna ett svar.

    Bild
    Bild
    Bild
    Bild
    Bild
    Tipsa oss om lediga jobb!
    Bild
    Bild
    GPT-3 and the end of lawyers
    Bild
    Can contracts use pictures?
    Bild
    Bild
    Glöm inte rättsväsendet när samhället digitaliseras
    Bild
    The T-shaped lawyer - Hur ska framtidens jurister utbildas?
    Bild


    När algoritmer diskriminerar
    Bild
    Legal Ops-rörselsen moderniserar juristavdelningarna
    Bild
    Bild
    12 Happy GDPR Day! 
    Bild
    Tweets from https://twitter.com/fredsvard/lists/legaltech

 

 

 

 

 

 
​