Stockholms Handelskammares skiljedomsinstitut lanserade nyligen en digital plattform med funktioner för kommunikation vid skiljeförfaranden. - Det har varit otroligt stort intresse för detta, säger affärsutvecklaren Lise Alm, som tillsammans med sina kollegor nu ger sig ut på världsturné för att demonstrera lösningen.
Utöver fildelningsmöjligheter innehåller plattformen en kalender med tidsfrister och en anslagstavla genom vilken parterna, domaren och skiljedomsinstitutet kan kommunicera. Varje mål får ett eget datarum som endast är tillgängligt för deltagarna i förfarandet. Själva påkallandet skickas än så länge in via mail, svarandesidan delges som vanligt. Därefter är tanken att allt ska hanteras via plattformen som nu stresstestats och tagits i bruk.
Ambitionen har varit att ta fram ett användarvänligt verktyg med relevanta funktioner, berättar Alm och biträdande generalsekreteraren Kristin Campbell-Wilson. Valet av teknikleverantör föll på HighQ, som bl a levererar lösningar för klientportaler och M&A-datarum till advokatbyråer.
- Vi ville inte köpa ”bespoke”, det var en nyckelfråga. Vår kärnkompetens är skiljeförfaranden, inte systemutveckling. Vi har gjort vissa anpassningar och processtyrt för att det ska fungera för vår verksamhet, men detta bygger på HighQ:s standardlösning, säger Alm.
Skiljedomsinstitutet visar under hösten och våren upp lösningen runtom i världen, bl a i Tokyo, New York, Moskva och Frankfurt. Svenska VQ ansluter till turnén och talar bl a vid ett event anordnat av SCC och Dentons i Paris i december.
Plattformen är fortsättningen på en innovations- och digitaliseringsresa som pågått i åtminstone tio år. 2010 infördes möjligheten att få interimsbeslut inom fem dagar, och 2017 lanseradesStockholm Treaty Lab.
- Vi är en del av Stockholms Handelskammare, vårt övergripande mål är att reducera friktion i handeln. Skiljedom gör det effektivt idag, men vi utvärderar ständigt om det finns ännu bättre sätt, säger Alm.
- Tvistevärlden ligger inte alltid i framkant rent tekniskt. Vi är en oberoende part vilket är viktigt för att kunna vara en plattform mellanparterna. Det finns inte så många institutioner runt om i världen som har möjlighet att skapa plattformar. För oss som en av de stora internationella spelarna har det varit viktigt att ta det ansvaret, vi vill bidra till att hela branschen kan röra sig framåt.
Stockholm Confession Camera from The SCC on Vimeo.
Vilka trender ser ni på området?
- Vi ser en ökad digitalisering, även om det kanske inte går så fort som man ibland får intrycket av på t ex konferenser. Men vi ser t ex ökad användning av Third Party Funding och hör mer och mer om crowdfunding av kostnader. Det väcker ju en massa spännande funderingar - får vi ett mer processbenäget samhälle?
Lise Alm tillträdde som chef för affärsutveckling vid Skiljedomsinstitutet 2018. Hon har tidigare arbetat vid bl a Vinge, Spotify och Volumental.
Fredrik Svärd
[email protected]
Läs också:
Susskind aktuell med bok om digitala domstolar
Digitalt skiljedomsinstitut tävlar om att bli årets startup
Hemligheten bakom Synchs innovationer