EU och USA har enats om en överenskommelse som får konsekvenser för tusentals företag och miljontals människor. Tidningarna rapporterar om fiskefångster, broccoli och countrymusik.
I förra veckan uppstod förvirring om "åldersgränsen" för sociala medier. Medier och tyckare fick vittring om att regeringen ville stänga ungdomar ute från Facebook och Snapchat och fick bråttom. Läsare fick, inte för första gången och säkert inte för sista, uppfattningen att lagstiftare inte förstår sig på nätet och att de stiftar lagar som är omöjliga att efterleva.
Detta var bara någon vecka efter att Dagens Industri skrev att Safe Harbor i första hand var en angelägenhet för europeiska företag eftersom amerikaner klarar sig utmärkt utan Spotify och Skype.
Varför blir det så rörigt? Jag tror inte att dataskyddsfrågor är svårare att skriva om än, säg, integration eller marknadshyror. Förklaringen ligger nog snarare i bristande kontinuitet: När det hettar till saknar såväl skribenter som läsare sammanhang och förförståelse. Den som inte känner till EU:s dataskyddsreform, vilket många inte gör, får svårt att komma ikapp när konsumentministern plötsligt uttalar sig om åldersgränser för sociala medier och det är bråttom att rapportera. Den reflexmässiga kritiken riktas mot regeringen, inte mot EU. Detta hade inte hänt på områden som bevakas löpande. Men dit räknas inte dataskyddsfrågor. Eller yttrandefrihetsfrågor för den delen. Vilket innebär att det kommer komma som en chock för många när tryckfrihetsförordningen stöps om eller skrotas.
Efter Schrems (C-362/14) konstaterades att "avtal om Facebook-data" ogiltigförklarats, men sedan dess har det varit tyst. På tisdagen stod det klart att EU och USA enats om en ny lösning. Den nya överenskommelsen Privacy Shield är inte helt färdigförhandlad, men EU-kommissionen har gått ut med detaljer kring hur den är tänkt att fungera. Här är några exempel på vad medier som inte rapporterade om överenskommelsen valde att berätta om istället:
TV4-nyheterna: Här filmar han när blixten slår ner
Sveriges Radio: Hembygden i countryn
Dagens Industri: Kungsleden klättrar
Dagens Nyheter: Nya vapnet mot tjuvjägarna: gps
Svenska Dagbladet: Maten som minskar och ökar - risken för depression
Aftonbladet: Snart får isfiskaren en ordentlig chock - Pimplaren drar upp sin fångst och tror knappt sina ögon
Expressen: Du har skalat vitlök fel hela tiden - så gör man
Rapport intervjuade Datainspektionen - om drönare.
Utländska medier tycks bedöma att det som händer på dataskyddsområdet just nu, och det är mycket, är angeläget. Det dyker dagligen upp artiklar om dataskyddsreformen i mitt RSS-flöde, men de är sällan på svenska. Några axplock efter presskonferensen om Privacy Shield:
New York Times: U.S. and Europe in ‘Safe Harbor’ Data Deal, but Legal Fight May Await
Washington Post: EU and US reach data-sharing agreement
Telegraph: Europe and America reach agreement on new Safe Harbour data treaty
Techcrunch: Europe And US Seal ‘Privacy Shield’ Data Transfer Deal To Replace Safe Harbor
Apple Insider: U.S., EU reach breakthrough on new ’Safe Harbor’ data transfer agreement – report
Men visst, jag förstår medielogiken. Det är svårt att göra engagerande journalistik om ämnen som dataskyddsreformen och Safe Harbor, åtminstone innan de börjat få konkreta konsekvenser för människor. Jag har själv brottats med detta och har diskuterat frågan med journalister vid bl a DN. EU-rätt upplevs som tungt, tråkigt, svårt och avlägset. Men det går inte att resignera för det svåra och samtidigt klaga på att konsumenter vägrar betala för journalistik.
Dessutom tror jag att medierna missar något här. Nätet, integritet och övervakning engagerar om tilltalet är rätt. Daniel Westman, forskare i IT-rätt vid Stockholms universitet, trendade enligt uppgift på Twitter när förklarade vad "åldersgränsen" egentligen gick ut på. Vakna redaktioner hade kunnat fånga upp storyn själva långt innan konsumentminister Per Bolund uttalade sig för SVT och DN. Det är inte för sent - det finns fler detaljer att skriva om i förordningen. Privacy by design och data breach notifications t ex.
Fredrik Svärd
fredrik@svard.com
fredrik@svard.com