Bloggandet fortsätter att öka bland jurister. Om en månad utses de bästa legaltech-bloggarna.
Vi har kunnat producera och konsumera digitalt "content" i över ett kvarts sekel. Plattformarna vi publicerar oss på kommer och går. För drygt sju år sedan, när jag planerade en poddserie med namnkunniga jurister, frågade jag mig om podcasten verkligen var relevant fortfarande. Diskussionen om dess död hade ju pågått ett tag.
Att hypen kring ett format eller en plattform lägger sig betyder inte att den övergivits. Legaltech.se startades långt efter att Nicklas Lundblad startade en av Sveriges sista bloggar. Ännu nyare är Domarbloggen och utmärkta ArtificialLawyer, som jag gästbloggade hos häromveckan. Vi pratar inte rosigt om "bloggosfären" längre, men som exempelvis den här rapporten indikerar fortsätter antalet juridiska bloggar att öka. Den största tillväxten har dessutom ägt rum de senaste åren:
En undersökning från förra året visar att läsare har större förtroende för bloggare än för journalister och kollegor. Kanske är det därför Washington Post publicerar The Volokh Conspiracy istället för att, som Wall Street Journal, driva en juridikblogg inhouse.
Uttrycket "Twitter killed blogging" är alltså en sanning med modifikation. Det har gått tio år sedan ABA Journal började ranka de bästa juridiska bloggarna (det hela blev till slut så oöverskådligt att man beslutade att inrätta en hall of fame). Allt fler skriver om det som händer i gränslandet mellan juridik och teknik. Legaltech är en egen kategori i The Expert Institutes bloggtävling, som avslutas om en dryg månad. Några av mina favoriter, som Bob Ambrogi's LawSites, PrismLegal och 3 geeks and a law blog, är med i omröstningen - men jag saknar Lawyerist, The Dialogue och Above the law, även om de inte är renodlade teknikbloggar.
Mediet är inte alltid budskapet. För mig som läsare spelar det ingen större roll om Eugene Volokh skriver i Wall Street Journal eller om han självpublicerar. Eller om han poddar, twittrar eller skriver på Facebook. Men som bloggare är det förstås intressant att fundera över om det finns en läsekrets där ute. Svaret tycks vara ja - nio månader efter lanseringen ligger trafiken på ca 6 000 sidvisningar fördelade på ca 1600 sessioner i veckan.
Fredrik Svärd
fredrik@svard.com