PocketLaw var ett av de legal tech-projekt som fick stöd av Vinnova förra året. Företaget har tagit in ytterligare kapital och levererar nu en plattform som möjliggör för startups och tillväxtbolag att hantera juridiken själva.
Barndomsvännerna Olga Beck-Friis, tidigare managementkonsult vid McKinsey och Kira Unger, som tidigare arbetat med M&A vid Mannheimer Swartling, startade PocketLaw med målet att erbjuda en digital bolagsjurist till startups och tillväxtbolag:
- Vi tittade på healthtech och andra branscher, och konstaterade att legal halkat efter. Det vi tyckte saknades var en smart och prisvärd helhetslösning för små-och medelstora bolag, säger Unger.
- Vi vill hjälpa bolag att bli mer proaktiva kring juridiken. När det väl hänt något är man beredd att betala, men vi vill vara med innan bolagen hamnar där. Genom att ta fram, hantera och spara allt hos PocketLaw kan vi hjälpa bolag att minimera sina legala kostnader och risker. Vi vill också ändra attityden till legala tjänster genom ett transparent, prisvärt erbjudande.
När Vinnova utlyste en legal tech-satsning hösten 2018 ansökte de och beviljades stöd för ett AI-drivet verktyg för diagnostisering av juridiska problem. Omkring ett år senare var PocketLaw redo för lansering, med utvecklare från företag som Klarna och Acast som medarbetare, ytterligare kapital från ängelinvesterare och med Mannheimer Swartling som samarbetspartner. Företaget består idag av 11 personer. Utöver grundarna har utvecklare, designers och jurister anlitats.
En betaversion av den tekniska plattformen är utvecklad och testas nu i ett pilotprojekt med startups och tillväxtbolag i Stockholmsområdet som kunder.
Hur fungerar tjänsten rent praktiskt?
- Genom att svara på PocketLaws frågor får bolag omedelbar vägledning, automatiskt genererade dokument och vid behov kan de bli kopplade till en expert. Dessutom kan bolagen spara och hantera alla sina avtal och andra dokument i plattformen.
Hur fungerar den biten, hur rekryterar ni jurister och hur förmedlas kontakten?
- Idag har vi endast våra egna jurister, specialiserade inom olika områden som arbetsrätt och GDPR, som svarar på kunders specifika frågor i plattformen.
Kan ni säga något mer om tekniken som ligger till grund för automationen?
- Vi använder de senaste, mest beprövade och skalbara teknikerna inom tech och anpassar dem till juristbranschen. Allt du ser på PocketLaw genereras dynamiskt - detta med målet att det vi tar fram kan komma till nytta till ett oändligt antal företag. Genom vårt samarbete med RISE AI kommer vi att implementera AI för att i framtiden säkerställa intelligent, data-driven vägledning i juridiska frågor och utmaningar.
Vad är nästa steg för Pocketlaw, ser ni fler funktioner som skulle kunna integreras i tjänsten?
- Det finns mycket potential inom legal tech, vårt team har stora planer för PocketLaw. För att ta reda på hur vi tacklar utmaningarna i branschen rekommenderar vi att skaffa PocketLaw i början av nästa år.
Hur ser ni på att ta steget från de traditionella affärsjurist- och konsultbanorna till att bli entreprenörer?
- Det var såklart en stor risk att lämna en trygg karriärbana för ett startup. För oss var det mycket en fråga om timing, det händer så mycket inom legal tech nu att det var helt enkelt inte ett alternativ att missa det.
- I efterhand har vi insett att det nog krävs att man är ganska orädd och har mycket skinn på näsan för att ta klivet och starta eget. Vår största styrka var nog att vi gjorde det tillsammans och idag är det helt klart ett av de bästa besluten vi någonsin tagit.
Fredrik Svärd
fredrik@svard.com
Foto: Mattias Hallgren
Läs också:
Staten satsar miljoner på juridiska innovationer
Vinnova finansierar åtta legal tech-projekt
Statligt stöd till AI-verktyg för avtalstolkning
Guldregn över legal tech-branschen
Trendbrott för legaltech-företagen
Så ser investerare på juristbranschen