IT girl law är en nystartad juristfirma med fokus på startups och kreatörer. Tanken är att erbjuda betalningsmodeller som gör det möjligt för fler att inhämta juridisk rådgivning i startfasen. Grundaren Paulina Rehbinder startade firman direkt efter examen.
Juridikpodden spådde nyligen att fler kommer välja bort advokatbanan, bland annat just för att kunna erbjuda alternativa betalningsmodeller. Vad tror du om det?
- Jag tror att den spaningen stämmer för vissa branscher där utvecklingen går snabbt och där startups kan gå från att vara värda noll kronor till miljoner på kort tid. För de företagen är det viktigt att ha bra juridisk kompetens från början trots att de inte kan betala med pengar. I sådana fall tror jag att det är bättre för företagen och juristerna att få betalt i andelar i företaget.
Kan du ge exempel på hur du debiterar och hur du jobbar för att hålla kostnaderna nere?
- Jag har arbetat med en del konstnärer och kan då exempelvis ta betalt i konstverk som kan vara skulpturer, tavlor eller filmverk. Jag erbjuder även juridiska tjänster i utbyte mot andelar eller liknande i mina klienters verksamheter. Det bygger då på att vi har en gemensam vision eller ett tankesätt om verksamhetens framtid.
- Det viktigaste är att bara tillhandahålla det som är relevant i stunden för klienten och istället ge rekommendationer om vad ett nästa steg skulle kunna vara eller varna för framtida risker. Jag har inget intresse av att krama ut fakturerbara timmar, jag är intresserad av att ta del av och låta andra människor ta del av och sprida innovationer och kreationer.
Du vann Nordic intellectual property moot court häromåret. Var kommer intresset för IT-rätt från?
- Jag skulle säga att det är samma intresse, mitt intresse är skapandet av framtiden och att driva på utvecklingen. Innovation och skapande är några av de viktigaste delarna av att få världen att röra sig framåt. Stora delar av immaterialrätten utvecklades under industrialiseringen på 1800-talet och jag ser IT-utvecklingen som industrialismen 2.0.
- Dessutom är det roligt och utmanande att arbeta med icke-jurister inom reklam, teknik och kultur eftersom skapande inspirerar mig. Jag lär mig mycket från andra branscher som jag tror att juristvärlden skulle må bra av att ta in.
När jag läste juridik var intresset för teknik och entreprenörskap bland studenterna obefintligt. Hur är det idag?
- Jag skulle nog säga att intresset för entreprenörskap är relativt starkt men inom en begränsad gupp av personer. Till exempel hos de som läser ekonomi eller business vid sidan av eller som tidigare varit företagare eller kommer från familjer i näringslivet.
- Beträffande rättsinformatiken är intresset fortfarande svalt, jag tror att den nya studieordningen vid Stockholms universitet där rättsinformatiken ligger senare under utbildningen kan göra att intresset ökar. Sedan är teknik enligt mig väldigt knepigt att förstå men det är just det jag tycker är utmanande och stimulerande med IT-rätt. Men jag kan förstå att många blir avskräckta av det.
Och hur är det med IT-kunskaperna? Har det blivit vanligare att läsa t ex systemvetenskap vid sidan av istället för ekonomi?
- Det tror jag tyvärr inte. Jag känner endast till tre personer som har läst något liknande. Men å andra sidan tror jag inte att det nödvändigtvis behövs för att arbeta med IT-rätt, utan då behövs istället en ödmjukhet, lyhördhet och ett intresse för de som har sakkunskaper inom tekniken.
Kan du berätta något om kunderna, har du jobbat med några särskilt spännande projekt?
- Jag kan tyvärr inte nämna några projekt, men som framgår på min hemsida har jag hjälpt institutioner, kreatörer och internetaktivister. För närvarande jobbar jag med ett projekt för Journalistförbundet med finansiering av IIS rörande juridiska aspekter av tillhandahållande av Tor-noder.
- Det jag kan säga angående mina projekt och klienter är att något av det viktigaste i nästan alla projekt hittills är har varit att förstå den sociala kontexten, alltså att det inte bara handlar om affärer eller projekt utan om vänskaper och relationer i relativt små branscher där "alla känner alla".
IT girl law - vad är storyn bakom namnet?
- Jag är från Mölndal strax söder om Göteborg och tycker att ordvitsar är oerhört underhållande. Så när jag insåg att jag kunde använda "it" i namnet med tanke på min inriktning samtidigt som jag flörtar lite med idén om en cool ung och hipp tjej så visste jag att jag hade hittat rätt. Det är även en populärkulturell referens till tv-serien Gossip girl där en anonym bloggare vet allt om alla. Målet är att it girl law ska ha koll på allt som händer inom it-rätt och ska vara den första att kunna meddela sina klienter om vad som är på gång. Som Gossip girl, minus intrigerna.
Hur kom det sig att du valde att starta eget?
- Jag har under flera år gått i tankar på att starta en egen byrå och försökte under cirka två år få med mig någon av mina studiekamrater på tåget. Ingen nappade eftersom de tyckte att det lät för riskabelt.
- Jag ville skapa en byrå som var jordnära, satte klientens intressen i absolut första rummet och där inställningen är att alla var välkomna oavsett hur mycket du har på banken eller vilka kläder du har på dig. Jag vill att det som ska räknas är din idé och ditt arbete. Sen är det också oerhört roligt att driva eget!
Vad gör du om tio år?
Det finns så mycket som lockar så det är lite svårt att svara på var jag kommer vara. Jag har en drömjobbslista utan inbördes ordning: delägare på en ledande affärsjuridisk byrå, statssekreterare på Näringsdepartementet eller utsänd eller chef för en delegation inom näringslivsfrämjande och helst ICT någonstans i världen.
Fredrik Svärd
[email protected]
Följ oss gärna på Twitter, Facebook, Instagram och LinkedIn