Legaltech.se
  • Nyheter
  • Podcast
  • Innovation Awards
    • 2020
    • 2019
    • 2018
    • 2017
    • 2016
  • Kalender
  • Nyhetsbrev
  • Om

Norska Höyre öppnar för externt ägande i advokatbyråer

18/10/2020

0 Kommentarer

 
Bild
Norska Höyrepartiet öppnar i utkastet till partiprogram för 2021-2025 upp för så kallade alternativa ägarstrukturer. - Vi menar att advokatbranschen har utrymme för mer innovation, säger partiets rättspolitiska talesperson Peter Frølich i en kommentar.

​Ett nytt lagförslag kommer sannolikt läggas fram för Stortinget under våren. Antas den tilltänkta lagstiftningen tillåts andra än advokater äga andelar i advokatbyråer, vilket sedan tidigare är tillåtet i bl a Finland, Danmark och England och Wales. 

- Vi menar att advokatbranschen har utrymme för mer innovation. Det behövs kapital till tunga investeringar, till exempel inom teknologi. Idag är byråernas investeringsförmåga avhängig delägarnas plånböcker. Det kan hämma omställning, säger partiets rättspolitiska talesperson Peter Frølich till norska Advokatbladet.

Åtgärden motiveras bl a med att alternativa ägarstrukturer kan leda till lägre kostnader för juridisk rådgivning. Advokatforeningen har bjudit in till debatt med bl a Frölich, Advokatforeningens högsta chef Jon Wessel-Aas och Lawbotics grundare och VD Merete Nygaard i november.

Reformer har banat väg för nya tjänster
​
För drygt tio år sedan öppnade English Legal Services Act upp för s k Alternative Business Structures, juridiska rådgivare med icke-advokater som ägare. De första ABS:erna registrerades 2012. Reformen har möjliggjort verksamheter och affärer som Rradar, Wavelength, Riverview Law, BT Claims, LegalZooms etablering i UK och förvärvet av en advokatbyrå, Parabis Law som hanterar anspråk gentemot försäkringsbolag samt Refund.me som hanterar anspråk gentemot flygbolag. 

För finska Fondia, som häromåret förvärvade den svenska juristbyrån Jansson & Norin, har avregleringen i Finland bland annat inneburit att byrån kunnat utse en "proffschef" till VD och att andra än jurister kunnat erbjudas delägarskap (läs vår intervju med Fondia och Jansson & Norin här). 


Svenska advokater får inte vara anställda av eller dela kontor med andra än advokater. Andra än advokater får utses till VD och får äga upp till tio procent av företaget om samfundet medger dispens. OECD, Stockholms Handelskammare, Konsumentverket och Konkurrensverket och forskare har samtliga varnat för brister på marknaden för juridisk rådgivning, och i OECD:s fall för att de etiska regelverken för advokatverksamhet kan bromsa utvecklingen. Legaltech.se har sökt Advokatsamfundet för en kommentar.

Läs också:


"Affärsmodellen för leverans av juridisk rådgivning måste förändras" 
Fortsatt avreglering av advokatbranschen i UK 
Därför valde de bort advokattiteln 
Sverige riskerar att bli en fet katt 
OECD: Risk att advokatsamfunden bromsar utvecklingen 

Fredrik Svärd
fredrik@svard.com
0 Kommentarer

Din kommentar kommer att publiceras när den har godkänts.


Lämna ett svar.

    Bild
    Bild
    Bild
    Bild
    Bild
    Tipsa oss om lediga jobb!
    Bild
    Bild
    GPT-3 and the end of lawyers
    Bild
    Can contracts use pictures?
    Bild
    Bild
    Glöm inte rättsväsendet när samhället digitaliseras
    Bild
    The T-shaped lawyer - Hur ska framtidens jurister utbildas?
    Bild


    När algoritmer diskriminerar
    Bild
    Legal Ops-rörselsen moderniserar juristavdelningarna
    Bild
    Bild
    12 Happy GDPR Day! 
    Bild
    Tweets from https://twitter.com/fredsvard/lists/legaltech

 

 

 

 

 

 
​